IMG 1113 - Până la ce vârstă ținem copiii în cărucior?

Până la ce vârstă ținem copiii în cărucior?

Maria nu a stat niciodată în landou. De când am adus-o de la maternitate când scoteam afară și o puneam în landou plângea până o luam în brațe.
Nu a stat nici în sisteme de purtare. În nici unul la mine doar la ta-su în marsupiu.
La mine a stat în brațe, iar de la 4 luni în partea sport a caruciorului dar ridicat la unghi de 45 de grade.
L-am folosit fix până la 11 luni când a început să meargă apoi l-am pus în pod. Nu am mai luat-o niciodată în el. Mai obosea o luam în brațe un pic apoi iar pe jos și tot așa.

La Alexandru am folosit landoul…o lună. Apoi s-a repetat povestea, fără sistem de purtare, nici în marsupiu nu prea a stat. La cărucior am renunțat la un an și o lună când a început să meargă singur.
Acum l-am făcut cadou fratelui. E practic nou, deși au trecut 2 copii prin el.

I-am încurajat de mici să meargă singuri. Am refuzat genul de trotineta în care copilul stă și nu face nimic și este împins de părinte. În schimb Maria (are 3 ani acum) merge cu bicicleta (cu roți ajutătoare) de la 2 ani. Merge pe trotineta la care pedalează singură stând în picioare de la un an și 8 luni. Știe să dea cu piciorul în minge de la un an. Iar în toamnă i-am pus role (cu 4 roti) prima oară în picioare. Alexandru știe să stea pe tronieta Mariei (are deja și el una) și vrea să dea și el din picior. În primăvara va avea treabă. Fotbal jucăm zilnic în casă când e vremea urâtă.
Amandoi se plimbă mult pe jos, cam cât ne plimbăm și noi.

Văd copii de 3,4 ani în cărucioare la mall sau în parc. Cum fac acești copii mișcare?

La mall am fost și noi cu amândoi fără cărucior. L-au bătut la picior dintr-o parte în alta. Am fost chiar singură cu ei, acum 3 luni. Nu știu care este vârsta perfectă pentru a renunța la cărucior, deși îmi vine să vă spun: când merge singur copilul.

Incurajati-i să alerge, să facă cât mai multă mișcare și să descopere lumea. Mișcarea este sănătate.
Altfel, vor ajunge în grădiniță sau scoli fără să se poata mișca, fără să știe să alerge și de multe ori supraponderali.

Ce spun specialiștii?

Copiii care rămân ‘legaţi’ mulţi ani de cărucior se pot confrunta cu probleme de dezvoltare. Potrivit psihologului Sally Goddard Blythe, de la Institutul de Psihologie Neurofiziologică din Chester, Marea Britanie, folosirea căruciorului până la vârste mai mari (3,4 ani așa cum se obișnuiește în Marea Britanie) le poate încetini copiilor dezvoltarea limbajului. ‘Copiii mici au nevoie de un mediu favorabil mişcării şi explorării. Copilul nu are interacţiuni sociale: precum contactul vizual, vorbitul sau cântatul – când stă într-un cărucior orientat cu faţa către stradă’.

Plimbările şi conversaţiile cu părinţii contribuie la dezvoltarea cerebrală a copiilor mici. Copiii au nevoie de contact vizual şi de conversaţii, iar acestea nu sunt posibile când stau în cărucior. Cei mai mulți dintre copiii obișnuiți să stea în cărucior după o anumită vârstă riscă să devină răsfățați, obișnuiți fiind să aibă totul fără să facă vreun efort.

Exclud perioadele de concediu sau ieșirile lungi în care copiii au nevoie să se odihnească (deși noi chiar și atunci l-am lăsat acasă). Vorbesc strict de ieșirile de 2, 3 ore în care copiii ar trebui să aibă suficientă energie să alerge cu pauze de stat jos.

Voi până la ce vârstă ați folosit caruciorul sau vreți să îl folosiți?

Multă grijă și iubire!

Mesajele voastre