IMG 0719 - Cum sa-ti inveti copiii sa imparta jucariile

Cum sa-ti inveti copiii sa imparta jucariile

Cand ai mai mult de un copil apare grija certurilor pe jucarii si a metodelor de a-i ajuta sa imparta.

Eu am luat-o pe calea logica. M-a ajutat si faptul ca sunt o tipa egoista din fire si atunci trec totul prin propriul egoism. Nici mie nu imi placea sa impart cand eram mica. M-am vindecat de treaba asta cand am crescut, desi nici acum nu imi place sa imi impart lucrurile perosnale: gen cosmetice sau anumite haine. In rest dau orice pentru ca celui de langa mine sa ii fie bine (totul pana la ruj 😊).

Revenind la oile noastre, sau mai bine zis copiii nostri, am stat mult sa ma gandesc cum i-am putea ajuta.. Maria tine cu dintii de lucrurile primite iar Alexandru trage tare si el de ale lui.

Nu suntem parintii care sa cumpere multe cadouri copiilor (mai bine zis le luam de 3 ori pe an si atunci mi se pare ca e prea mult. Nu vreau sa imi obisnuiesc copiii cu cadouri in loc de imbratisari, dar asta e doar alegerea noastra).

Am testat acum o luna conceptul de ‘cadou comun’. Un lucru care sa poate fi folosit de amandoi, oferit cu o anumita ocazie. Ne-am decis sa ii mai cumparam Mariei o pisica (de plus), lui Alexandru o masinuta si sa le luam un set lego ca si cadou comun.

Poate merge cadoul comun?

In momentul in care le-am oferit i-am explicat Mariei ca pisica este a ei si doar a ei si ca ea decide daca o va da altcuiva sa se joace cu ea, ca Alexandru a primit o masina dar ca lego-ul este un cadou comun si ca se joaca amandoi cu el, impreuna sau pe rand, intaietate avand cel care pune primul mana pe el.

Au fost foarte incantati de cadouri, Alexandru este foarte intelegator (deocamdata) si chiar daca vrea o jucarie de la Maria si aceasta nu i-o da ii distrag usor atentia cu altceva. La Maria nu este asa, astfel ca, desi conceptul de cadou comun a fost primit cu reticenta a inceput sa mearga dupa cateva zile. Este nevoie sa ii reamintesc in anumite ocazii ce este acela si de ce lego-ul este la comun si pare ca intelege (cel putin nu mai trage de el cand se joaca primul Alexandru).

De Mos Nicolae am pregatit cadouri individuale si un cadou comun: o carte cu povestea Craciunului. De Craciun vor primi la fel.

Copiii au nevoie sa simta ca este ceva doar al lor si ca pot oferi doar daca isi doresc acest lucru. Eu nu o oblig pe Maria sa isi imparta pisicile daca nu vrea, dar pentru lego-ul comun, stie ca exista niste reguli. Cred ca aceasta metoda ii va ajuta sa accepte mai usor conceptul ‘impartitului’ de jucarii de acum si de mai tarziu.

Incercati si voi si vedeti daca da roade. Tot vine Mos Nicolae, poate fi ‘ideea’ lui.

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre