IMG 0664 - Ce povesti sunt potrivite pe etape de varsta

Ce povesti sunt potrivite pe etape de varsta

Ce povesti sunt potrivite pe etape de varsta?

Cu totii am adorat povestile din copilarie: Cenusareasa, Tom Degetel, Zana Zorilor, Cei 3 purcelusi, Capra cu 3 iezi sunt doar cateva dintre povestile nemuritoare cu care adormeam.

Aude si intelege diferit un copil de 2 ani Capra cu 3 iezi fata de un copil de 7 ani? Percep ei oare la fel aceeasi poveste?

Este foarte important sa stiti ce efecte poate avea o poveste asupra copilului vostru, inainte de a i-o spune. Atunci cand le spunem o poveste ne dorim sa aiba efecte benefice asupra lor si chiar sa invete lucruri bune din acea poveste.

Ce alegem pentru ei in functie de varsta lor?

1. Intre 8 luni si 2 ani copiii apreciaza cartile cu imagini colorate, cu animale, fara povesti scrise. Inventati povesti scurte, spuneti-le despre ce vad in descrieri simple si chiar imitati sunetele animalelor pe care le au in carti. Copiii se vor distra copios la auzul acestora.

2. Intre 2 ani si 4 ani copiii vor fi atrasi si de povesti scurte cu personaje umane, unele bune si altele mai putin bune. Vor incepe sa fie atenti la actiunea din poveste, dar aveti grija sa nu introduceti personaje infricosatoare, pentru ca acestea ii vor speria, provocandu-le tot felul de frici, iar noaptea cosmaruri. De evitat povestile ce implica moarte. Copiii nu au capacitatea la aceasta varsta sa faca diferenta dintre realitate si fictiune, asa ca evitati genul acesta. Copiii se ataseaza emotional de aceste personaje, rad cu ei, plang cu ei si traiesc alaturi de ei tot ce li se intampla. La aceasta varsta copiii, de obicei, cer obsesiv aceeasi poveste.

3. Incepand cu varsta de 5 ani puteti incepe colectia povestilor cu Fratii Grimm si al povestilor nemuritoare. Cititi impreuna petrecand timp de calitate. Alegeti povesti cu morala, povesti vesele, povesti care sa ii faca sa viseze cu drag la anumite personaje.

Incepand cu etapa in care copilul va incepe sa citeasca singur, aratati-le prin exemplul propriu cat este de importanta lectura in viata unui om. Discutati si povestiti impreuna despre cartile citite. Fiti langa ei sa le raspundeti la intrebari.

Tot cu varsta de 5 ani copiilor incepe sa le placa teatrul de papusi si teatrul pentru copii. Sunt povesti spuse altfel. Incurajati-i si mergeti cu ei cat mai des la astfel de reprezentatii.

Incaltati pantofii copilariei si reciti alaturi de copiii vostri cele mai frumoase povesti! Traiti alaturi de ei toate intamplarile frumoase.

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre