IMG 0512 - Despre banane si mere..

Despre banane si mere..

Noi oamenii avem perceptii diferite despre cum privim un mar. Unii vor zice ca e mare, altul ca e rosu si altul ca e stricat.

E doar un exemplu despre cum privind acelasi lucru, suntem capabili de a vedea lucruri diferite.

Saptamana trecuta a circulat campania #metoo in care femeile au povestit despre cum au fost abuzate verbal sau sexual de-a lungul vietii. Nu a trecut mult timp ca au si aparut parerile exagerate despre cum un barbat nu va mai putea sa ii faca un compliment unei femei fara sa strige ca si ea a fost agresata verbal. Mai era putin si daca nu scriai si tu ca ai fost agresata deja lumea isi punea intrebari cu privire la statutul tau de femeie.
Am sustinut aceasta campanie printr-un share a unei declaratii curajoase a unui barbat, fost agresor, care a recunoscut public cum a ‘agresat’ si el femei, dar si ce l-a facut sa faca asta.

Nu stiu cum se face ca fix la cateva zile de cand a aparut aceasta campanie, internetul a luat foc cu celebra deja banana si copiii de la Cluj.
Am postat pozele pe pagina si am tras un semnal de alarma in care am spus ca modul in care ne crestem copiii azi le va afecta viitorul de maine.

Am primit comentarii ca acele fete sunt curve, ca pozele nu trebuiau sharuite, ca profesorii sunt de vina, ca parintii sunt de vina, ca a fost organizat de parintii, ca… (fiecare cu propria perspectiva).

O colega a copiilor de la Cluj a trimis un mesaj anonim in care a povestit ca de fata erau si profesori si parinti si ca nu este prima oara cand se intampla acest lucru la un bal.

Abia acum, dupa ce pozele au fost peste tot am inteles ca s-a facut o sesizare la inspectorat.
Abia de acum incolo exista sanse ca acest lucru sa nu se mai repete. Abia dupa ce au fost publice si sharuite! (As spune DOAR pentru ca au fost publice si sharuite, altfel se baga totul sub pres pana la urmatorul bal).

Am urmarit pagina de la care au plecat pozele neblurate. Concluziile sunt uimitoare: copiii se mandresc cu isprava lor, fetele se felicita pentru ‘performanta’, iar baietii se intreaba daca mai repeta exercitiul. Sunt pur si simplu uluita…
La mine au ajuns in prima faza doar neblurate, din acest motiv si eu am dat share cu poze neblurate. (Corect sau nu, aseara am sters postarea si cu siguranta voi fi mai atenta la aceste detalii).

Atentie insa:
Blurate sau nu, sharuite sau nu, aceste poze NU au fost furate! Aceste poze nu sunt doar publice dar fetele acelea si-au dat tag pentru a-si da si numele.
Au scris singure din ce oras sunt si ce scoala. Nu a scris nimeni in locul lor.

Cine e de vina mai exact?
Sunt prima care spune parintii prin prisma faptului ca ei ar trebui sa puna bazele educatiei. Dar nu sunt doar ei…
Un cumul de factori a adus la acest eveniment: lipsa educatiei sexuale care incepe acasa, lipsa educatiei sexuale din scoli, lipsa comunicarii parinte-profesor, lipsa stimei de sine, lipsa iubirii si a intelegerii din partea celor dragi, noi ca societate. Acei copiii nu constientizeaza ca ce au facut a fost gresit si nici motivele pentru care este gresit. Nu constientizeaza ca fiecare lucru pe care il fac in viata va avea consecinte asupra lor mai devreme sau mai tarziu. Nu fac diferenta intre bine si rau.

Parinti dragi, rupeti-va din timpul vostru si discutati cu copiii vostri despre orice cat mai devreme, pe inteles lor si adecvat varstei, dar incepeti cat mai repede. Bazele unei relatii bune intre copil si parinte incepe din primii ani. Daca tu nu ti-ai ascultat copilul la 4,5 ani, nu te astepta la 15 ani sa vina sa iti spuna ce este cu el. Dati-le atentia pe care o cer.

Mesaj catre profesori: sunteti profesori si in afara scolii pentru acei copii. Aveti grija de ei din toate punctele de vedere.

Copiilor care au participat activ sau doar privind le spun atat: cereti atentie facand lucruri constructive! Ganditi bine fiecare pas, fiecare actiune, fiecare poza daca merita sau nu, ganditi-va la consecinte si luati cea mai buna decizie pentru voi. Ce fac azi oare cum va arata maine? Azi va trece repede, cu tot cu poze si comentarii, toate trec in viata. Fruntea sus si aveti grija de maine ce veti face. Azi, va fi ieri de maine.

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre