scrisoare min - Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

Cand am inceput aceasta campanie nu mi-am dat seama de cata amploare va lua si nici cat interes va genera. Nu m-am gandit nici un moment ca voi ajunge aici, dar: Domnule ministru, este necesara implicarea statului in aceasta problema printr-o campanie de informare la nivel national despre aceste efecte asupra fatului dar si a mamei.

 

Catre: Ministerul Sanatatii

Domnului Ministru Florian Bodog

Stimate domnule ministru,

Numele meu este Ana Maria Ivan si imi doresc sa aduc in atentia dumneavoastra un subiect nu foarte dezbatut dar care are un impact major asupra multor femei si copii din Romania: efectele fumatului in sarcina. Fumatul in timpul sarcinii afecteaza atat fatul cat si viitoarea mamica, iar efectele pe care le poate avea acest fapt sunt cutremuratoare atat la nastere cat si de-a lungul vietii copilului.

Ce spune realitatea?

Am analizat o lista lunga de studii si statistici cu privire la acest subiect si am aflat spre surprinderea mea urmatoarele date:

1 femeie insarcinata din 5 fumeaza

1 10 min - Scrisoare deschisa catre Ministerul Sanatatii

Doar 10% dintre mame declara ca fumeaza in sarcina, pentru ca multe nu recunosc!

In Romania se nasc aproximativ 180.000 de bebelusi anual (conform INSSE) si daca aplicam principiile enuntate de statistici intre 18.000 si 36.000 de ‘bebelusi’ au fumat in sarcina anual!      Din pacate nu va pot furniza date statistice cu privire la efectele pe care le are fumatul asupra sarcinilor si bebelusilor in Romania pentru ca nu am gasit asa ceva, insa va recomand sa solicitati o analiza amanuntita a costurilor pe care le are Statul Roman cu tratarea afectiunilor aparute in timpul sarcinii asupra fatului si ulterior asupra bebelusilor nascuti aparent sanatosi.      

Cu siguranta costurile sunt considerabile, iar banii care ar fi conomisiti ar putea fi investiti in dotarea sectiilor de neonatologie si pediatrie, unde 1 din 10 bebelusi se naste prematur iar o treime dintre cei care devin ingerasi ar putea fi salvati daca ar avea aparatura specifica. Rata mortalitatii infantile in Romania este sustinuta la un nivel ridicat conform statisticilor datorita nasterilor premature (una dintre cauze putand fi si fumatul in timpul sarcinii) si ar putea scadea astfel de la 9,4 %o cat este in prezent la un nivel mai apropiat de media europeana de 3%.

Stand de vorba cu mamicile si apoi cu specialistii in domeniu, medici de familie si medici obstetrico-ginecologi am realizat ca sunt prea multi medici care isi dau consimtantul sau mai grav recomanda fumatul in sarcina pe motivul ca incetarea brusca a fumatului poate produce sevraj puternic si poate dauna fatului si mamei (contrar a ceea ce se mentioneaza in studii).       

Ce imi doresc?

Consider ca este necesara implicarea statului in aceasta problema printr-o campanie de informare la nivel national despre aceste efecte asupra fatului dar si a mamei cu mentiunea de a fi initiata cat mai curand. Dumneavoastra ca institutie aveti la indemana un instrument rapid, usor de implementat, cu costuri reduse (sau fara costuri) si cu impact imediat si ma refer cu precizie la mesajele de interes public difuzate in spatiul media.

Ce ar trebui sa cuprinda proiectul?

  • Trebuie sa se adreseze atat femeilor insarcinate cat si cadrelor medicale.
  • Trebuie sa contina un mesaj succint si categoric dar bland si intelegator in acelasi timp
  • O linie verde special creata doar pentru mamici unde sa primeasca sprijin (linia verde, prin programul antifumat care deja exista, nu ajuta mamele. Este nevoie de consiliere specifica situatiei lor (de femei insarcinate) care sa le cunoasca nevoile. Femeile insarcinate nu pot urma tratamente medicamentoase.

Ce am putut face eu?

Am initiat la 15 august, pe blogul personal (www.zanascutecel.ro ), campania de informare si constientizare asupra fumatului in sarcina, sub denumirea ‘Tu ce ai fi in stare sa faci pentru copilul tau?’, o campanie ce contine articole de informare pentru mamici, un video de campanie dar si materiale grafice care sa scoata in evidenta mesajul. Sumarul materialelor le puteti vizualiza pe pagina de campanie. Precizez ca pana in acest moment campania s-a bucurat de un succes neasteptat, cu un numar mare de vizualizari ale filmului dar si cu foarte multe mesaje de sustinere din partea mamicilor, deci exista un interes aprins pentru acest subiect.

De asemenea doresc sa va pun la dispozitie si studiul care a concretizat analiza literaturii de specializate analizand peste 200 de studii clinice, evaluand peste 170.000 de cazuri de defecte de nastere si avand la baza peste 11.000.000 de controale, concluzia fiind foarte explicita cum ca fumatul are efecte negative puternice asupra fatului si a mamei. Abstractul si concluziile le puteti accesa aici.

In momentul de fata campania mea sprijina singurul program gratuit adresat mamicilor fumatoare de la noi din tara, oferit de Asociatia SAMAS.

Va invit sa sustineti alaturi de mine aceasta cauza pentru a evita riscurile majore la care se supun aceste femei si bebelusii lor. Natalitatea in Romania este in scadere. Este nevoie de multa informare si suport pentru a evita pericolele la care se supun mamicile care fumeaza in sarcina.         

Daca eu am reusit singura sa ajung cu mesajul la peste 300.000 de mamici din Romania, ganditi-va la impactul pe care il puteti avea dumneavoastra ca institutie la nivel national.

In incheiere doresc sa va specific faptul ca eu consider aceasta scrisoare adresata dumneavoastra ca fiind publica si sper ca acest subiect sa prezinte interes pentru programul dumneavoastra si sa aveti posibilitatea sa va implicati activ. Astept cu interes un raspuns din partea dumneavoastra.

Cu deosebit respect     

Ana Maria Ivan

Zanascutecel.ro

 

Mesajele voastre