Cand te nasti prea devreme

Am 2 copii nascuti prematuri: Maria a venit la 35 saptamani si 3 zile intr-o zi de 23 si Alexandru la 34 saptamani si 3 zile si tot intr-o zi de 23. Maria a fost mai puternica si in afara de cateva ore de oxigen si un icter puternic, nu a avut nimic.Alexandru a stat 10 zile intubat si credeam ca il vom pierde. V-am povestit detalii intr-un articol despre prematuritate.
Am avut noroc de medici buni, de aparatura si de un spital privat, care putea sa fie minunat sau nu, asa cum au experimentat alti parinti. Noi am fost dintre norocosi! Din pacate sunt prea multi parinti care se intorc cu bratele goale din multe lipsuri. Aceste lucruri nu ar trebui sa se intample si totusi se intampla.

1 copil din 10 se naste prematur in tara noastra. Cati dintre ei au o sansa reala la viata?

Ce alegi? Spital privat sau spital de stat? Daca aveti impresia ca toate spitalele sunt pregatite pentru prematuri va inselati! Sunt spitale private in care daca nasti inainte de 36 de saptamani, te trimit la stat cu tot cu contract incheiat, deci cititi bine si NU mergeti pe ideea ‘mie nu mi se poate intampla!’ Sunt spitale de stat depasite de numarul de nasteri, care nu mai fac fata, si tin intr-un incubator de un bebelus, chiar si 2. Traieste cel mai puternic. E corect? Cum alegi?
Din doua mamici de prematuri s-a nascut Asociatia Unu si Una, singura de la noi din tara care a creat o comunitate pentru parintii de copii prematuri si copii spitalizati, oferindu-le suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Cand Alexandru a stat in spital, fara mine, am crezut ca o iau razna. Il puteam vedea doar dimineata si seara cate 20 minute. Voiam sa il strang in brate, nu doar sa ii ating piciorusul.
Asociatia Unu si Unu  isi doreste sa devina vocea copiilor prematuri din Romania, pentru ca parintii lor sa le fie parinti chiar si atunci cand sunt intubati, intr-un patut de spital si sa le poata fi alaturi mai mult de jumatate de ora pe zi. Acestia au demarat o serie de proiecte de preventie, informare si educare privind nasterea inainte de termen, suport parintilor de prematuri si monitorizarea copiiilor dupa externare pana la varsta de 7 ani.
Alo, Prematuritate este primul numar de telefon unde parintii pot vorbi cu un psiholog (in fiecare luni de la 13-17) si cu un medic neonatolog (in fiecare joi de la 15-19). Numarul pe care il puteti apela este 0800390678, numar gratuit la nivel national.
Acest program se deruleaza de un an de zile, timp in care multi parinti au fost ajutati.
Acum un an nu stiam de ei, desi as fi avut nevoie de ajutorul lor si tocmai de aceea am scris astazi despre ei. Sper ca acest mesaj sa ajunga la cat mai multi parinti de prematuri: Nu sunteti singuri! Cautati si veti gasi ajutor.
Multa grija si iubire!

Mesajele voastre