Ruptura uterina si efectele asupra fatului si a mamei

ruptura uterina - Ruptura uterina si efectele asupra fatului si a mamei

Stiu ca multe mamici au auzit de aceasta problema, dar nu multe stiu exact ce inseamna. Astazi impreuna doamna doctor Dina Mohammad vom afla mai multe.

ZS: Ce este exact ruptura uterina?

DM: O sa incep cu definitia din ghidul national pentru ruptura uterina si apoi o sa detaliez: ‘Ruptura uterina este o urgenta obstetricala majora deoarece este amenintata atat viata fatului cat si a mamei. Formele majore au din pacate un prognostic fetal sumbru, mortalitatea ajungand la 60/70%.’

Aceste forme majore se refera la faptul ca peretele uterin are mai multe straturi si in functie de ruptura lor si gradul de intindere al rupturii exista rupturi incomplete sau complete, iar cele complete pot avea o intindere mai mica sau mai mare. In cazul in care ruptura este completa si intinsa iar sangerarea nu poate sa fie stapanita se poate ajunge chiar si la scoaterea uterului pentru supravietuirea mamei.

ZS: Cum apare ea si care este cauza?

DM: Ma bucur ca ai pus aceasta intrebare pentru ca vreau sa mentionez faptul ca ruptura uterina poate sa apara si pe un uter indemn fara sa existe o cicatrice pe uter. Este adevarat ca aceste cazuri sunt mai rare dar ele din nefericire exista. In cazul uterului cicatricial, cicatricea poate sa fie nu doar post cezariana ci si postextractie a unui fibrom, post corectare chirurgicala a unei malformatii uterine sau post accident rutier cu plaga penetranta a peretelui uterin…. situatiile sunt diferite. Cicatricea este un punct slab al peretelui uterin si ea cedeaza in cazul in care apar contractii sau atunci cand continutul uterului depaseste capacitate acestuia. In cazul uterului indemn apare mai frecvent in travaliu atunci cand fatul, din multiple motive, nu se poate angaja in canalul de nastere iar contractiile duc la ruperea uterului. Ruptura uterina poate sa apara si in afara travaliului in cazul unui exces de lichid sau al unei sarcinii multiple.

ZS: Ce simptome apar?

DM: Aici este problema! Simptomatologia evidenta din pacate nu apare cu cateva zile inainte ci apare chiar inainte de ruptura uterina! Este adevarat ca la termen durerile in zona cicatricei te pot duce cu gandul la o cicatrice mai subtire. Pacientele trebuie sa fie atente la acest tip de durere si la aparitia contractiilor sau la ruperea membranelor iar daca simt ca durerea este constanta si contractiile sunt dureroase, trebuie sa ajunga cat mai repede la cea mai apropiata camera de garda. Din pacate daca ruptura uterina se produce la domiciliu prognosticul este prost.

ZS: Ce analize trebuie facute pentru a fi depistata?

DM: Din pacate nu exista o analiza de sange sau o ecografie care sa depisteze ruptura uterina. Atunci cand uterul este rupt ecografia nu are valoare. Ecografia fie ea abdominala sau transvaginala poate sa iti ofere informatii privind cicatricea uterina dar nu te ajuta sa depistezi momentul in care se va rupe uterul. Acest moment depinde de foarte multe variabile iar una dintre cele mai importante este aparitia contractiilor uterine. Nu poti sa determini momentul in care ele vor incepe. Vorbesc despre contractii pentru ca trebuie mentionat ca exista si nastere spontana (vaginala) dupa o operatie cezariana in antecedente.

ZS: Cum vorbeam data trecuta despre protocolul de urmarire a unei sarcini, intra in acest protocol si urmarirea unei rupturi uterine?

DM: Am raspuns partial la aceasta intrebare prin informatiile oferite la intrebarea precedenta insa trebuie sa stiti ca nu exista acest termen de urmarire a unei rupturi uterine pentru ca momentul rupturii nu poate fi determinat cu exactiatate! Urmarirea se face si in functie de simptomatologia pacientei, de aparitia durerii, de examinarea clinica si ecografica. Pe final de sarcina pacienta se prezinta saptamanal la control insa daca apar dureri sau modificari importante percepute de pacienta trebuie discutate cu medicul curant si daca acesta considera oportun, controlul poate sa fie facut mai des sau in functie de simptomatologie.

ZS: Ce complicatii pot aparea?

DM: Complicatiile sunt multiple. In cea mai fericita situatie atunci cand ruptura nu interesecteaza arterele uterine, uterul poate fi cusut insa atunci cand nu poti sa opresti sangerarea se ajunge la scoaterea uterului. Sunt multiple complicatii care pot aparea si dupa interventie insa acestea nu fac subiectul discutiei noastre. Trebuie sa stiti ca riscurile si complicatiile in ruptura uterina sunt foarte mari atat pentru mama cat si pentru fat, iar pacientele trebuie sa fie atente la durere si sa se prezinte cat mai repede la camera de garda!

ZS: Cum o putem preveni?

DM: Asa cum am tot mentionat pacientele trebuie sa fie atente la aparitia durerii, a contractiilor,la pierderea de lichid amniotic si din punctul meu de vedere primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa se prezinte la camera de garda, nu sa sune medicul curant pentru ca raspunsul sunt convinsa ca va fi: MERGETI DE URGENTA LA CAMERA DE GARDA!

Nu vreau ca viitoarele mamici sa se sperie, acest subiect este unul delicat… stiu, insa cred ca deja intuiti sfatul meu: sa comunicati cu medicul curant care in aceasta situatie o sa va ofere detalii despre simptomatologie in asa fel incat dumneavoastra sa va puteti prezenta din timp la camera de garda.

Multa grija si iubire!

Dr. Dina Mohammad

Medic specialist | OBSTETRICA – GINECOLOGIE

Regina Maria

Comentarii

Comentarii

Nu rata articolele noi!
Inscrie-te la newsletter
Primeste in fiecare dimineata articolele
ca sa ai ce citi la cafea!

Iti poti sterge adresa oricand! Incearca!
close-link