eruptiile dentare - Eruptiile dentare si gelurile toxice

Eruptiile dentare si gelurile toxice

Pacatoase si grele sunt eruptiile dentare. Dintre toate partea asta mi s-a parut cea mai grea. Nervosi, agitati, plansi, cateodata si febra, diaree si nopti nedormite. Daca la Maria mi-au iesit primii peri albi, acum albesc de tot.

Nurofen cat sa ii dau bietului copil? Trece cu el, dar mai mult de 7 zile nu am voie si asa i-am dat doar noaptea. La Maria am incercat Chamomillia (granule homeopate) de la Boiron sub toate formele ei. A mers…o perioada. Alexandru in schimb nici nu vrea sa le bea, efect spre zero, asa ca nici nu ma mai chinui.

Inca de la fetita am citit tot ce se poate despre gelurile de dinti si le-am clasificat asa: cele cu lidocaina si benzocaina (anestezice dar toxice pentru copii)  si cele homeopate (cu ingredinte cat mai sigure pentru copii).

Dar ce este lidocaina?

Lidocaina este un anestezic local de tip amidic, derivat al cocainei dar nu are efectul euforic sau de dependenta al acesteia. Se foloseste ca anestezic local in medicina umana si veterinara. Durata anesteziei este de 25-40 minute. Efectele secundare sunt tulburari ale Sistemului Nervos Central (SNC) cum ar fi stari de neliniste, crampe, tulburari de ritm cardiac sau alergii.

La bebelusi un anestezic local este foarte periculos. Ganditi-va ca orice gel folositi acesta este inghitit de ei. Daca ajunge in gat exista pericolul ca cei mici sa NU mai poata inghiti, avand gatul anesteziat, astfel existand pericolul ca cei mici sa se inece cu propria saliva sau alte lichide sau alimente. La bebelusi absortia se face foarte repede existand si aici pericolul de supradozaj fiind toxic pentru organism.

Inca din 2006 FDA (Administratia de mancare si medicamente din America) atentiona asupra medicamentelor cu benzocaina, un alt anestezic local, existand pericolul la copiii de sub 2 ani sa dezvolte methemoglobinemie (este o boala prin care scade periculos de tare nivelul de oxigen din sange) sau chiar sa se ajunga la deces.

Care sunt gelurile ce contin lidocaina? Pe piata le gasiti sub denumirea de: Calgel (din pacate prea des folosit de mamici) si DentinoxBenzocaina se gaseste in: OrajelBaby orajel, Orabase, Anbesol sau Hurricaine.

Mai jos gasiti mai multe linkuri catre articole si studii cu privire la lidocaina si benzocaina:

Produse homeopate: Multi Mam Baby Dent (contine complexul 2QR si acid hialuronic), Infant Uno de la Solacium Pharma (contine flori de musetel, extract de radacina de valeriana si propolis), Frezyderm Gel Baby (contine o combinatie de ingrediente naturale precum arnica, lemn dulce, cuisoare), Dologel (extract de valeriana, propolis si musetel), Gengigel Baby (contine acid hialuronic).

Personal am ales un produs homeopat Multi Mam Baby Dent de care sunt multumita. Desi spune ca poate fi folosit ori de cate ori este nevoie, eu l-am folosit de 2 ori pe zi si seara inainte de somn. Luna viitoare voi incerca si Infant Uno si Frezyderm. Stiu ca este bine sa schimbi din cand in cand, pentru a nu se obisnui organismul si a nu se diminua efectul.

Stiu ca tentatia este mare de a folosi ceva care ‘merge’ dar luati in considerare riscurile la care ii expuneti pe cei mici. Nu spuneti ‘daca este pe piata sigur este bun’. De cate ori nu ati vazut medicamente retrase dupa ce au existat prea multe cazuri grave dovedite?

Nu riscati cu propriul copil!

Multa grija si iubire!

Mesajele voastre