Ambasadorul zambetelor mici si mari!

10 Sfaturi pentru taticii incepatori

Nu am avut experienta prea mare cu ce inseamna sa fii tatic. Am avut in jurul meu barbati mai ‘alfa’ care aveau principiul ca tatal e tata cand se face copilul mai mare si ca la inceput mama e baza. Asta e cam adevarat, mama e baza dar tatal e structura.

In fine eu mi-am spus ca am fost crescut si educat de femei toata viata si pot spune ca inteleg femeia dintr-o perspectiva usor diferita.

Taticii care sunt la primul scutec au nevoie de mult ajutor si culmea nu in ceea ce priveste scutecul, ci in privinta ‘bestiei’ care ii priveste din umbra cand schimba scutecul. Un pas gresit si esti hrana pentru pesti. Exagerez un pic, dar sa stiti ca ea e mereu acolo chiar si cand nu e. Vede si stie tot…

1. Fii acolo pentru ea, pentru sotie.
Copilul se descurca si singur, dar ea are nevoie de tine. Nici nu conteaza pentru ce. Dupa ce ii spui ca o iubesti ii zici obligatoriu ca esti acolo doar pentru ea. Oricum sa fii pregatit ca va veni o zi in care iti va spune ca nu o ajuti cu nimic. Trage aer in piept, baga o tigara si spune-i ca iti pare rau ca simte asta. Atat! Nici un comentariu in plus ca oricum nu ai dreptate.

Nu pleca si nu ceda!

2. Ofera-i ajutor in ceea ce EA are nevoie, nu in ce crezi tu ca ar avea nevoie. Stiu, suna logic sa o ajuti noaptea cu schimbul de tura, dar daca ea are nevoie de prajituri atunci ajutorul tau e total inutil… nu uita ca ea e baza, deci tu esti satelitul, asa ca stai pe orbita ta si nu iti iei nici o implozie. In plus nu e mai simplu sa iei prajituri ziua decat sa nu dormi noaptea?

3. Stai pana la final.
Rocky spunea ca nu conteaza cat de tare poti lovi ci cat de multe lovituri poti primi si sa continui. Asa si aici, stai acolo pana la final. Nu conteaza ca faci bine sau rau stai pana la capat. Oricum sa stii ca vei fi mereu laudat in fata altora pentru cat de bun esti (si ea stie asta) dar si luat la raspar pentru ce nu faci. (Macar sa nu fie invers)

4. Spune-i deschis ce ai de spus.
Spune-ti parerea si ai obiectii. Totul e 50-50 si ea nu e Dumnezeu. E mama si are nevoie de parerile tale. Bine, ai grija cum o faci. Ii spui ce nu intelegi, o intrebi, citesti singur… ea nu e singura in asta. Daca vii o data pe saptamana si ii povestesti un articol pe care l-ai citit despre un subiect care o framanta vei fi promovat rapid.

5. Nu stiu chiar tot! Se spune ca femeile cand devin mame stiu totul despre copiii lor si despre cun sa fie mama. Pe naiba! Habar n-au de nimic, sunt la fel de speriate ca si tine. Invata sa fii tata alaturi de ea, invatati impreuna sa fiti parinti!

6. Nimic nu va mai fi la fel. Schimbarea va fi singura constanta din viata voastra. Gata cu plictiseala, nici o zi nu va mai fi la fel cu cealalta. Obisnuieste-te cu asta si vei fi fericit. S-au dus obiceiurile de holtei.

7. Anduranta si specializare.
Cei mai multi tatici il paseaza mamelor dupa 2 minute de tinut in brate cu pretextul ‘la mine nu sta’. Nu ceda! Obisnuiti-va unul cu altul si da-i timp sa te cunoasca. Ceea ce face ea sa il linisteasca nu va functiona la tine si invers. Ai stilul tau, gaseste trucurile tale.

8. Iubeste neconditionat.
Ea are impresia ca e singura care trece printr-o perioada grea si ca la tine e zen totul. Stim ca nu e asa, dar asta inseamna sa iubim neconditionat orice ar fi.

9. Gandeste in perspectiva.
Ea nu are capacitatea asta. Mama stie doi timpi… prezentul si cand pleaca copilul de acasa la 20 de ani de o apuca plansul. Intre T0 si T20 zici ca e triunghiul bermudelor… Tu esti cel ce planifica, ce pune lucrurile in ordine, gandeste-te la cum procuri pentru familia ta peste 3 ani, ce nevoi vei avea atunci si ce poti face sa le indeplinesti.

10. Evadeaza in spatiul tau.
La fel ca si mama si tu ai nevoie de pauza. Da-i ei pauzele de care are nevoie si ia-le si tu pe ale tale. Fiti echilibrati. Nu mai e despre tine sau despre ea, ci despre voi ca familie. Aveti nevoie de timp separat singuri, separat cu copilul, impreuna cu copilul si impreuna fara copil.

In rest sanatate sa avem ca le putem duce pe toate.

Sotu’ Zanei

Pin It on Pinterest

Share This